Boken

Bokomslag

 

Året var 1963 och den första kvinnan hade nyss sänts upp i rymden. När 8-åriga Margarita flyttade till Stockholm med föräldrar och åtta syskon från en liten fiskestad i Venezuela var det som att landa på månen. Familjen hamnar i en lägenhet i Stockholms innerstad. Margarita rakt in i skolans andra klass.

Hon förstår inte ett ord svenska och ingen förstår henne. Varje dag förlorar hon en bit av sin självkänsla. I puberteten tappar hon helt fotfästet i tillvaron; hon vet inte längre vem hon själv är. Hon lever i en svart thrillervärld där vägen mot slutet tycks förutbestämd.

Margarita tas in på en sluten psykiatrisk klinik. Där kunde hennes liv ha slutat om hon inte mött en mycket speciell ung kvinnlig läkare. Från djupet lyckas Margarita kämpa sig tillbaka till livet.

”Flickan utan språk” är en dokumentär roman om att vara invandrare i ett Sverige nästan utan främlingsfientlighet – men också i ett samhälle med stor okunskap om språkets betydelse för att skapa identitet hos unga vuxna.

                                                                                                             

Ordupplaget

 

TACK 

Först och främst vill jag tacka Monika Björnson Rzewuski som med glädje och kärlek stöttat mig i alla år. Du har förstått det svåra jag ville berätta. Utan dina kunskaper och entusiasm hade jag aldrig blivit färdig. Stort tack till författare Erik Grundström som uppmuntrat mig under skrivprocessen. Likaså lektör Christian Richette från föreningen Liv i Sverige för dina tankeväckande synpunkter.  Tack älskade familj – min man och våra tre döttrar som under alla skrivåren gett mig feedback. Siv Yndestad Borgen som med sina kunskaper i pedagogik gav mig mod att fortsätta. Mina underbara syskon som varit så positiva över mitt sökande om vår barndom och generöst svarat på mina frågor . Min förläggare Sigge Sigfridsson för ett givande och inspirerande samarbete, som hade insikt i det jag skildrat och gav mig chansen att förverkliga projektet.