Modersmål och identitet diskuteras mer

img_1932
Foto: Paulina Westerlind

I december har jag varit aktiv med att kontakta bibliotek, skolor och andra forum för att föreläsa i vår. Jag har fått bra respons för ämnet om modersmål och identitet måste diskuteras mer. Jag tror att de invandrarelever som är stökiga och utåtagerande, som känner ett utanförskap, att de har någon form av språksvårigheter. Forskare och specialpedagoger har stor kunskap, uttalar sig i media och föreläser men inte någon som har upplevt hur det är, hörs och syns i de sammanhangen. Hur det är att befinna sig i ett språkligt kaos hemma och i skolan. När jag gjorde min första föreläsning i detta ämne så var det många intressanta frågor, som jag av egen erfarenhet kunde sätta ord till dem känslor jag brottades med när jag växte upp.

Detta citat betyder så mycket att jag har med det på första sidan i min bok ”Flickan utan språk”.

”Att släppa ett modersmål där orden är laddade med känslokvalitéer och en primär upplevelsevärld är som att rycka upp barnet med rötterna ur sig självt – att rubba dess hela relation till den omgivande verkligheten”. Ur boken Uppväxtvillkor av sociologen Rita Liljeström.

För er som känner igen något av det som står skrivet, hör av er! 

Foto: Paulina Westerlind
Foto: Paulina Westerlind

 

 

 

 

 

 

 

 

2 reaktion på “Modersmål och identitet diskuteras mer”

    1. Hello Dear, no, I do not, but I’m trying to get better because I have so much more to tell.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *